Vrijwilligersreis India: de kennismaking

IndiaHabitatForHumanity31

Barbara en haar nieuwe Indiase vrienden voor het leven

Misschien ben ik een sentimenteel watje, maar deze vrijwilligersreis die gastblogger Barbara gemaakt heeft, raakt mij in mijn hart. Al eerder heb ik geschreven over de voorbereiding van deze trip voor Habitat For Humanity. Barbara is inmiddels terug en heeft haar ervaring, die eigenlijk niet in woorden te vangen is, toch op papier gezet. Als eerste de kennismaking met het indrukwekkende India.

Barbara vertelt…

Welkom in India
Het duurde even maar hier is dan het vervolg van het verslag van de bouwreis naar India voor Habitat for Humanity. Deze reis is geen vakantie, maar wel een ervaring die je de rest van je leven bij je draagt. Van zaterdag 5 tot en met zondag 13 oktober 2013 heb ik deelgenomen aan een bouwreis naar India. Na een dag vliegen kwamen wij aan in Chennai. Hier hadden we onze eerste overnachting en de volgende ochtend reisden we door naar Pondicherry (ook wel Puducherry) waar we de hele week verbleven. Wat een rit… Welkom in India… Prima wegen hoor, maar wat een chaos! Even wennen voor een georganiseerde Nederlandse. ‘Niemand houdt zich aan de wet, maar iedereen let op elkaar’, zo legt onze host Jason het ons uit. Ik heb deze hele week ook geen botsing gezien. Het gaat allemaal steeds net goed. Tijdens de rit kijken we onze ogen uit. We worden ingehaald door motoren met hele gezinnen erop. Zodra een kind kan zitten wordt ‘ie voor op het stuur gezet. Stalletjes en marktjes langs de weg. Vis en vlees en dat met een temperatuur van 30-35 graden. Veel fruit en stoffen in allerlei vrolijke kleuren.

IndiaHabitatForHumanity

Klein en groot op de motor

Comfortabel overnachten
Begin van de middag komen we aan in ons hotel. Best luxe en een contrast met het verblijf van de mensen voor wie we de hele week gaan bouwen. Alles kan uitgelegd worden. De hotel eigenaar steunt Habitat en daarom mogen wij bouwers voor een vriendelijk tarief in zijn hotel verblijven. Daarbij is het belangrijk dat wij van de week niet ziek worden en tussendoor even bij kunnen komen van de warmte die wij niet gewend zijn en goed kunnen slapen om ons deze week optimaal in te kunnen zetten waar wij hiervoor zijn: het bouwen van huizen.

Confronterende contrasten
Deze middag hebben wij tijd om onze directe omgeving te verkennen. Pondicherry is een vriendelijke stad waar je je prettig voelt. Oversteken is een uitdaging maar gewoon doorlopen met stalen zenuwen en alles rijdt om je heen. Wat een contrasten en rommel overal. Je kan een gestyled warenhuis, telefoon of televisiewinkel tegenkomen en daarnaast weer een gewoon rommelig kioskje. Een groot hotel en daarnaast een van bladeren gevlochten woning. Hier is het allemaal naast elkaar. Niet ver van ons hotel op weg naar het strand lopen wij een straatje in. Hier wonen mensen in hutjes van gevlochten bladeren, ze wassen en douchen zich op straat als wij langslopen. Wij zijn geschokt. Dit in het echt zien maakt indruk. Hier kan je je volgens mij niet op voorbereiden. Om de hoek loopt een watertje naar zee. Op de oevers ligt het vol met afval en rotzooi. Hier stinkt het echt. Hoe is het mogelijk dat mensen zo wonen.

IndiaHAbitatForHumanity5

Indiaas samenzijn

Wederzijdse nieuwsgierigheid
Wat mij vrij snel opvalt is dat de mensen lol hebben met elkaar. Een groepje meiden bekijken ons met interesse van een afstandje terwijl ze zitten te kletsen. Een meisje loopt aan de hand van haar vader en bekijkt ons met nieuwsgierigheid. Haar moeder loopt daarachter en bekijkt met een gelukkig blik haar man en haar huppelende dochter. Denk alles er omheen weg en je ziet een gezinnetje zoals ze ook bij ons over straat lopen. Verderop zitten vissers hun netten te maken (tussen de rotzooi) en als ik vraag of ik een foto van ze mag maken zijn ze erg gastvrij en vragen ze me om erbij te komen zitten. Ze maken er een lunchpauze van.
Even later vervolgen wij onze weg naar het strand. Daar een ander beeld. Het is geen strand om op te liggen, maar op zondag komen mensen er samen en zijn er verschillende wagentjes met souvenirs en eten. Het zit er gezellig uit en ik heb het idee dat de mensen die hier lopen het beter hebben dan wat we net zagen. Via het beeld van Ghandi lopen we door een park en de stad terug naar het hotel.

IndiaHabitatForHumanity4

Chillen op het strand

IndiaHabitatForHumanity6

Mickey en Spiderman rijkelijk vertegenwoordigd

IndiaHabitatForHumanity7

Vers en fruitig

In het hotel krijgen we een briefing over wat we moeten weten over de komende week op bouwvlak. Maar ook bepaalde gewoontes en gebruiken worden ons uitgelegd. De rest van de avond praten we nog veel na over wat we allemaal hebben gezien vandaag. Onze eerste kennismaking met India!

Meer lezen? Alle verhalen van gastblogger Barbara zijn hier te vinden.

Welk land gaf jou een cultuurshock? Ik was erg onder de indruk van Gambia, dat was mijn eerste confrontatie met echt een compleet andere cultuur.

Categorieën: Bewust reizen, Vrijwilligersreis | Tags: , | 1 reactie

Berichtnavigatie

Een gedachte over “Vrijwilligersreis India: de kennismaking

  1. Pingback: Vrijwilligersreis India: van dag tot dag | TravelLin's TravelBlog

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Blog op WordPress.com.

%d bloggers liken dit: